Schoonmaken met kleine kinderen

Onderstaande tips hebben mij enorm geholpen om dingen los te laten maar ook een overzicht te houden in het huishouden. 

Altijd leuk om tips onderling te delen. Heb jij dus ook tips, laat ze dan achter in een berichtje! 

  1. Verspreid de taken over de week.   Doe niet alles op 1 dag. De keuken, de badkamer, woonkamer, bedden verschonen, ramen wassen etc. Bezie alles als een los onderdeel want zelfs zonder kinderen is het huis van top tot teen in 1 dag schoon hebben een grote opgave. 
  2. Maak een schema. Zo weet je zeker dat je elke week alles een keertje gedaan hebt. 
  3. Doe elke dag een klein beetje van wat altijd terug komt. Zoals de was in de machine of opvouwen, de vaatwasser in- en uitruimen, tafels schoonmaken. 
  4. Ruim na gebruik je spullen op en geef alles een vaste plek. Leer dit ook je kids gelijk aan. Hebben ze met het een gespeeld, dan eerst opruimen voordat het volgende gepakt wordt. En alles een vaste plek geven, maakt het opruimen gemakkelijker. 
  5. Betrek je kids bij het schoonmaken. Geef ze ook een stofwisser of doekje in de hand en geef ze kleine opdrachten en een beloning achteraf. 
  6. Maak gebruik van de tv of tablet. Zo is het standaard bij mij elke dinsdag bedden verschonen en slaapkamers stofzuigen. In de tussentijd mogen de jongens op bed tv kijken. Ben ik klaar met stofzuigen dan doen we daarna samen spelen wat hun hebben uitgekozen of naar buiten. 
  7. Doe de taak van de dag verspreiden over de dag. Bijvoorbeeld:  slaapkamers poetsen. Doe er eentje, dan samen spelen of wat eten, daarna de volgende slaapkamer. Of bijvoorbeeld: eerst alles afstoffen, dan pauze en daarna stofzuigen. 
  8. Niet alles hoeft elke week een grote poetsbeurt te hebben. Verdeel het over de maand. Daarom is tip 2 erg belangrijk, schrijf desnoods je schema uit.  
  9. Maak gebruik van hulp; huur een ramenwasser in, schakel oppashulp in of als een lieve familielid of vriendin hulp aanbiedt, maakt daar dan eens gebruik van. 
  10. Geen paniek als een keertje iets niet lukt. Als je elke week je schema bij houdt kan het echt geen kwaad als iets een keertje wordt overgeslagen. 

Een opgeruimd schoon huis is een opgeruimd hoofd en zorgt voor rust in huis ❤️. Maar bedenk speelgoed is geen rommel, een vieze vloer hoort er een keer bij en als mensen zich eraan storen geef ze dan maar een dweil in hun handen 😉.