Bleek

Veel voorkomende tip die je kunt lezen op internet is het schoonmaken (van je voegen) met bleek/chloor. 

Mijn tip is: maak GEEN gebruik van bleek/chloor. 

Waarom niet?

Bleek maakt niet schoon, het bleekt. Bleek is geen schoonmaakmiddel, het bleekt het vuil. Dat betekent dus dat het vuil onzichtbaar wordt gemaakt in plaats van schoongemaakt of weggehaald. Het oppervlak lijkt schoon maar het tegenovergestelde gebeurt eigenlijk. Door het gebruik maken van bleek stapelt het vuil zich steeds meer op waardoor het schoonmaken van het vuil steeds moeilijker wordt.

Daarbij is bleek een bijtende stof. Als je bleek gebruikt voor oppervlakten of meubels waar het niet geschikt voor is, kan het je spullen aantasten en de kleur doen verdwijnen. 

Ook verliest bleek zijn kracht, de houdbaarheidsdatum is beperkt. En als bleek gemengd wordt met water bijvoorbeeld verliest bleek zijn kracht en is hierdoor minder effectief. 

De grootste reden om bleek niet te gebruiken is omdat het schadelijk is voor jezelf en het milieu. Bleek kan je longen aantasten, vooral als het gemengd wordt met ammoniak omdat hierdoor giftige gassen vrij komen. Hierin zit het gevaar dat ammoniak een vaak gebruikt bestanddeel is in schoonmaakmiddelen. Het is dus heel makkelijk om per ongeluk bleekmiddel bijvoorbeeld te mengen met een toiletblokje en daarmee giftige gassen te creëren. Bleek moet daarom alleen gebruikt worden in goed geventileerde ruimtes, ongeacht hoe klein het gebruik is.

Zoals eerder gezegd is bleek geen schoonmaakmiddel. Het is een desinfectiemiddel en kan (ook de goede) bacteriën doden maar geen vuil, kalk of vlekken verwijderen. Voordat je bleek kunt gebruiken moet je eerst schoonmaken. Dit kost niet alleen extra tijd maar verhoogd ook nog eens de kans dat bleek wordt gemengd met een schoonmaakmiddel waarin ammoniak is verwerkt. En dat maakt het product weer gevaarlijk.

Bleek is niet geschikt voor de alledaagse schoonmaak. De tip is dus om met de juiste schoonmaakmiddelen aan de slag te gaan om het beste resultaat te kunnen krijgen. Moet je toch een ruimte desinfecteren, dan is bleek een goede optie maar er zijn genoeg andere desinfectiemiddelen te verkrijgen die wellicht minder schadelijk zijn. Gebruik je bleek, lees dan goed de gebruiksaanwijzing. Bij verkeerd gebruik is het niet alleen schadelijk voor jezelf en het milieu maar zal het ook niet helpen om de bacteriën te doden.

Vind je het maar niks en mocht je een ruimte willen desinfecteren, schakel dan een professioneel schoonmaakbedrijf in. 

(Wil je hier nog meer informatie over, kijk dan eens op de website van Frissekater).


Leuk artikel? Deel deze op Facebook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *